Întâlnire duhovnicească a tinerilor la Mănăstirea Sf. Cruce

Întâlnire duhovnicească a tinerilor la Mănăstirea Sf. Cruce

Întâlnirea s-a terminat la ora 17:00, cu o masă servită pentru toți participanții, cu o încheiere plăcută plină de povestiri amuzante care au pus zâmbete pe fețele tuturor.

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, la Mănăstirea ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Mono, Ontario, a avut loc a treia întâlnire a tinerilor ortodocși români din Provincia Ontario, pe tema Bucuria de a fi tânăr și provocãrile tinerilor ortodocși în viața cotidiană. Întâlnire organizată de Mădălina Gherzan, Ioana Gheorghiu și Alexandru Dolhescu.

Invitat de onoare a fost Preasfințitul Ioan Casian. Gazda întâlnirii a fost ieromonahul Paisie Buhnilã egumenul mãnãstirii.

Cei prezenți au avut oportunitatea de a discuta probleme cu care fiecare se confruntă spre a înțelege nu numai ce înseamnă a fi un tânăr ortodox în zilele noastre dar și de a vorbi despre confruntările zilnice. Au fost amintite mai multe subiecte posibile legate de provocãrile celor tineri în școalã, în domeniul profesional, în relațiile cu ceilalți, în alegerea lor între cãsãtorie și monahism.

În discursul ținut, Preasfinția Sa a punctat trei întrebãri care nu ar trebui pierdute din vedere:

Ce înseamnă a fi tânăr?

Ce înseamnă bucuria?

Care este bucuria creștină?

Totodată, Preasfințitul a menționat că ,, în contextul multicultural și multireligios din Canada datoria unui tânăr creștin este să știe să răspundă cu moderație și discreție, la întrebările sau provocările celor din jur, cu atât mai mult persoanelor care vin de la alte tradiții religioase. Mai departe, a subliniat și faptul că ,, în zilele noastre, dacă ești creștin, existã riscul de a fi împins către periferia societății din cauza prejudecãților. Trebuie totuși sã gãsim forța de a trãi și afirma credința noastrã care pãstreazã adevărata identitate pe care Dumnezeu ne-a dat-o.”

Tot în cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre faptul cã a fi creștin ortodox, înseamnă să faci binele, să iubești pe aproapele, iar făcând aceasta, vei simți bucuria și pacea, pentru că împlinești ceea îi este persoanei umane mai propriu.

Preasfinția Sa, le-a împărtășit tinerilor și câteva cuvinte din Omilia către tineri a Sf. Vasile cel Mare, cuvinte ce au o mare importanță în viața duhovnicească. „Vârsta poate însemna douã lucruri – vârsta fizicã a tinereții dar poate însemna și capacitatea permanentã a omului de receptivitate spiritualã.”

Plecând de la reflecții ale Sfinților Părinți ai Bisericii, s-a mers mai departe, fiecare tânăr având ocazia să vorbeascã despre percepția lor asupra relației cu celãlalt și despre încercările și alegerile în viață.

S-a subliniat în discuții importanța valorilor spirituale sau culturale ale cuiva care determinã alegerile concrete. Tânãrul sau tânãra trebuie sã ținã seama de acest lucru pentru ca mai târziu sã nu se regãseascã în situații de impas.